AB oturma ve çalışma izni kurallarını güncelliyor
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, artan işgücü açığına çare arayışları kapsamında oturma ve çalışma izinlerini düzenleyen yönetmeliği güncelleme kararı aldı.
Üye ülkelerden oluşan AB Kurulu, AB işgücü piyasasına yasal göçle ilgili maddelerin güncellenmiş hali üzerinde anlaşmaya vardı.
Güncelleme, AB’nin “ihtiyaç duyulan yetenekleri AB’ye çekmeyi” amaçlayan paketi çerçevesinde yer alıyor. Böylece AB hem düzenli göçü artırmak hem de ihtiyaç duyduğu alan ve mesleklerde çalışacak kişileri işgücü piyasasına katmak istiyor.
AB dışından istihdam artırılacak
Kurul’dan yapılan açıklamaya göre, “tek izin” olarak adlandırılan ve hem oturma hem de çalışma izinlerini kapsayan yönetmeliğin güncellenmiş hali başvuru sürecini kolaylaştıracak. AB, bunun AB dışından istihdam edilecek “yeteneklerin” sayısını artırmasını bekliyor.
Yeni düzenleme ile AB üyesi olmayan ülke vatandaşları Birlik bünyesinde istihdam edildiğinde daha fazla hakka sahip olacak ve çalışma hakları açısından AB vatandaşları ile eşit muamele görecek.
Böylece AB içerisinde işverenlerin ve işçi istismarının ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan AB dönem başkanlığını yürüten İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard, “İşçilik sıkıntısının şirketlerimizi yavaşlattığı, büyümelerini ve yenilenmelerini engellediği bir dönemde bu şirketlerin istihdam edebilmesi gerekiyor. yabancı profesyoneller daha kolay. Öngörülebilir ve kolay bir başvuru süreci çok önemli. Bugün üzerinde anlaştığımız tek izin belgesi bunu sağlıyor.” ifadesini kullandı.
Sözde “tek izin” yasası, AB üyesi olmayan vatandaşların AB’de yaşamasını ve çalışmasını düzenlemektedir. AB üyesi ülkeler, AB dışından kaç kişinin bu izni vereceğini belirler.
Yeni düzenleme ile izin süreçleri kolaylaşacak
Yeni düzenlemeye göre, AB üyesi olmayan bir vatandaş, AB içinde veya dışındayken bu izin için başvurabilecek. Ruhsatın verilip verilmeyeceğine başvurudan sonraki 4 ay içinde karar verilmesi gerekecek.
“Tek izin belgesi” olan kişi, bildirimde bulunarak veya ilgili mercilere başvurarak patronunu değiştirebilecek.
İzin sahibi işsiz kalırsa, iznin geçerlilik tarihi içinde işsiz kaldığı iki aylık süre içinde AB ülkesinde kalmaya devam edebilecektir.
AB’nin mevcut tek izin yönetmeliği 2011’de yayınlandı. AB Komitesi, bunun Nisan 2022’de güncellenmesini önermişti.
AB istatistiklerine göre, üye devletler 2019 yılında yaklaşık 3 milyon tek izin verdi. Bunların 1,2 milyonu ilk kez verilen izinler, diğerleri izinlerin yenilenmesi veya değiştirilmesiydi.
Yönetmeliğin son hali AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasında yapılacak görüşmelerin ardından verilecek.